HABERLER
Atlas Tarih 50. sayısında

Atlas ailesinin bir parçası olarak 2010 yılının Haziran ayında yayımlanmaya başlayan Atlas Tarih 50. sayısına ulaştı. Derginin bu sayısında da birbirinden ilginç konular yer alıyor. Atlas Tarih Birinci Dünya Savaşı’nın yüzüncü yıldönümü kapsamında hem bir özel sayı çıkarmış hem de pek çok sayısında çeşitli cephelerle ilgili sıra dışı makalelere yer vermişti. Derginin Aralık-Ocak sayısı da “Kudüs’e Veda” kapak konusuyla yayımlandı. 9 Aralık 1917 tarihi itibarıyla Kudüs, 400 yıldır toprağı olduğu Osmanlı İmparatorluğu’nun elinden çıkmıştı. Dr. Tuncay Yılmazer, General Allenby komutasındaki İngiliz birliklerinin Kudüs’ü ele geçirişinin detaylarını yazdı.

Atlas Tarih’in bu sayıdaki bir başka ilginç dosyası da gündemdeki sıcak bir konuya değişik bir açıdan yaklaşıyor. Son dönemde bağımsızlık tartışmasıyla gündeme gelen Katalanların 14. Yüzyılda İstanbul’a gelerek Bizans İmparatorunun emrinde Türklere, daha sonra da Türklerle birlikte Bizans’a karşı mücadelesinin hikayesini Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Akif Emre Öktem kaleme aldı. Derginin yeni sayısında üç ayrı röportaj yer alıyor. Günce Akpamuk, Türkiye’nin unutulmayan romancısı Sabahattin Ali’nin yaşam öyküsünün bilinmeyenlerini “A’dan Z’ye Sabahattin Ali” kitabının yazarı Sevengül Sönmez’e sordu. Ayrıca Osmanlı’da Müneccimbaşılık üzerine Boğaziçi Üniversitesi’nde tarih yüksek lisans tezi yapan astrolog-yazar Hakan Kırkoğlu ile Müneccimbaşı Halil Efendi ve erdiği ahkâmlarla ilgili söyleşi de derginin bu ayki konuları arasında.
Anadolu ve Akdeniz coğrafyasının ilk seyyahlarından Amasyalı Strabon’un biyografisi ve “Geographica” (Coğrafya) adlı eserinin ayrıntılarını Atlas Yazı Kurulu’ndan arkeolog ve yayıncı Nezih Başgelen anlattı.
Dergide Anadolu Abdalları üzerine de bir dosya var. Doç. Dr. Haşim Şahin “Toros Dağlarında bir Horasan ereni: Abdal Musa”yı, Olgay Söyler de “Osmanlı’nın kuruluş döneminde Rum Abdalları” makaleleriyle Anadolu’nun inanç ve gelenekler tarihinden farklı bir sayfasına ışık tuttular.

Ayrıca Gazanfer İbar ünlü yazar Ahmet Rasim’in oğlu Mazlum Rasim Can’ın öyküsünü, Erol Üyepazarcı Cingöz Recai’nin maceralarını, Gökhan Akçura Bir zamanlar Sulukule’yi, Cengiz Kahraman eski adliye sarayı yangınını, Semih Diana Kalkanoğlu az bilinen bir Osmanlı sazı mıskalın hikayesini, Emrah Sayar Ernest Hemingway’ın İstanbul günlerini, Fatma Nur Uçar İstanbul’un ilk kitapçılarını anlatıyor.

Atlas Tarih dergisinin 50. Sayısında okurlarına armağanı ise az bilinen görsel ve fotoğraflarla “19. Yüzyılda İzmir” albümü.